De ademhaling kan een belangrijke rol spelen in een massagebehandeling. Het is een meerwaarde, die de spanning tijdens een massage kan verminderen en zelfs wegnemen.
Onze adem is de verbinding tussen het denken, beleven en het lichaam.
Het inhouden van de adem zorgt ervoor dat de verbinding stagneert. Door niet te ademen negeren we ons gevoel.
Bijv. Bij ingehouden verdriet/pijn zet de adem zich vast in een kort en ingehouden snikken/ baksteen gevoel op de maag.
Door je adem zo’n moment te vergroten en te verbinden (een zucht) ontspan je in je emoties.
Beweging
De adem is de verbinding, maar ook de beweging. De beweging kan enthousiasme zijn, gespannenheid, etc.
Deze beweging noemen we ook wel de levensenergie. Bijv. wanneer je enthousiast bent, adem je anders dan wanneer je pijn/ gespannen bent.
Je adem heeft dan een andere beweging, een andere energie.
Bewust en onbewust
De adem wordt in principe vanuit het onbewuste aangestuurd. Die onbewuste aansturing komt deels voort uit de hersenstam, heel primair bepaald door wat nodig is om fysiologisch te kunnen bestaan.
Voor een ander deel is de onbewuste aansturing bepaald door beleving en wordt deze aangestuurd door het limbische systeem.
Het aspecht beleving is bepaald door de manier waarop we bewust situaties en acties beleven.
Bij een spannend iets houdt je adem zich wat in, bij een enthousiast gebeuren verruimt je adem zich (zetten de longen zich uit, versneld de ademhaling).
Naast de onbewuste aansturing is er ook een bewuste aansturing. Deze vindt plaats vanuit de wil.
Je kunt zelf je adem regelen door dieper, sneller of enthousiaster te ademen. Dit werkt tot op een bepaalde hoogte. Want onbewuste belevingen zijn sterke drijfveren.
Ontspannen adem
Een derde manier van ademen is de mediatieve adem of bewuste en ontspannen adem. Het is een adem die zich beweegt op het raakvlak van de bewuste en onbewuste adem. Je stuurt niet aan vanuit de wil, maar bent je wel bewust van je adem.
Samengevat zijn er dus 3 manieren van ademhalen:
– Bewuste adem: Ik adem nu dieper
– Onbewuste adem: Je adem gaat vanuit zichzelf, natuurlijk
– Mediatieve adem: Ik voel dat ik ademhaal en ben aanwezig
Stappen
De eerste stap om patronen te wijzigen (als je dat wilt), is om jezelf bewust te worden van patronen. De tweede stap, de verandering, komt vanuit een combinatie van de wil en de beleving.
Veranderinig alleen vanuit de wil geven spanning. Patronen kunnen hardnekkig zijn. Een patroon veranderen is niet simpel een knopje omzetten. Een patroon is verweven met je gehele doen en laten, je beleving, denken en gewenning. Het voelt veilig en vertrouwd.
Massage en adem
Het doel in een massage is om het lichaam tot ontspanning en bewustzijn te brengen. Door het aspecht beleving weer terug te brengen, maken we een verbindinig tussen ons mentale, emotionele en fysieke systeem. Deze verbinding helpt spanningen te integreren en zorgt daarmee voor diepe ontspanningen en nieuwe vitaliteit.
Als we alleen het lichaam ontspannen en de cliënt is er met zijn aandacht niet bij, dan doen we eigenlijk half werk. Het lichaam is wellicht ontspannen, maar de integratie is beperkt gebleven. In zulke massages is de adem vaak oppervlakkig gebleven of als hij wel diep was, gebeurt dit vaak vanuit wilskracht (omdat ik moet ontspannen).
Massage
Een masseur hoopt dat de cliënt wegzakt in diepe ontspanning. Dit is alleen niet mogelijk bij alle soorten massages. Sommige massages zijn pijnlijk, waardoor er bewust moet worden ademgehaald. Ademen naar de pijn toe, om de pijn te verminderen en spanning uit het lichaam los te laten.
De wilskracht die je dan gebruikt zorgt ervoor dat het lichaam zich ontspant.
Tijdens de massage moet de adem een balans zijn tussen alertheid en diep wegzakken. De ervaring leert dat de ontspanning verdiept wanneer de adem op de juiste manier in een massage wordt toegepast.
Meer weten:
https://www.nu.nl/gezondheid/5963628/hoe-een-slechte-ademhaling-tal-van-lichaamsprocessen-kan-verstoren.html
Een aantal goede ademhalingstechnieken: